JKSSB Study Material for Graduate Level Exams Movement and year Related to freedom movement

JKSSB Study Material for Graduate Level Exams Movement and year Related to freedom movement

Download From Here:


1. Establishment of Indian National Congress
Ans-1885 AD

2. Bang-Bhang Movement (Swadeshi Movement)
Ans-1905 AD

3. Establishment of Muslim League
Ans-1906 AD

4. Congress Partition
Ans-1907 AD

5. Home Rule Movement
Ans1916 AD

6. Lucknow Pact
Ans- December 1916 AD

7. Montague Declaration
Ans-20 August 1917 AD

8. Rowlatt Act
Ans-19 March 1919 AD

9. Jallianwala Bagh Massacre
Ans-13 April 1919 AD

10. Khilafat Movement
Ans-1919 AD

11. Hunter Committee report published
Ans-18 May 1920 A.D.

12. Nagpur session of Congress
Ans - December 1920 AD

13. Start of non-cooperation movement
Ans-1 August 1920 AD

14. Chauri-Chaura Scandal
Ans-5 February 1922 AD

15. Establishment of Swarajya Party
Ans-1 January 1923 AD

16. Hindustan Republican Association
Ans - October 1924 AD

17. Appointment of Simon Commission
Ans-8 November 1927 AD

18. Simon Commission's visit to India
Ans-3 February 1928 AD

19. Nehru Report
Ans- August 1928 AD

20. Bardauli Satyagraha
Ans - October 1928 AD

21. Lahore Padantra Case
Ans-8 April 1929 A.D.

22. Lahore session of Congress
Ans: December 1929 A.D.

23. Declaration of Independence Day
Ans-2 January 1930 AD

24. Salt Satyagraha
Ans-12 March 1930 AD to 5 April 1930 AD

25. Civil Disobedience Movement
Ans-6 April 1930 AD

26. First Round Table Movement
Ans-12 November 1930 AD

27. Gandhi-Irwin Pact
Ans-8 March 1931 AD

28. Second Round Table Conference
Ans-7 September 1931 AD

29. Communal Award (Communal Arbitration)
Ans-16 August 1932 AD

30. Full Pact
Ans- September 1932 AD

31. Third Round Table Conference
Ans-17 November 1932 AD

32. Formation of Congress Socialist Party
Ans- May 1934 AD

33. Formation of forward block
Ans-1 May 1939 AD

34. Salvation Day
Ans-22 December 1939 AD

35. Pakistan demand
Ans-24 March 1940 AD

36. August offer
Ans-8 August 1940 AD

37. Cripps mission proposal
Ans- March 1942 AD

38. Quit India proposal
Ans-8 August 1942 AD

39. Shimla Conference
Ans-25 June 1945 AD

40. Naval Rebellion
Ans-19 February 1946 AD

41. Prime Minister Atlee's Announcement
Ans-15 March 1946 AD

42. Arrival of Cabinet Mission
Ans-24 March 1946 AD

43. Direct Action Day
Ans-16 August 1946 AD

44. Establishment of Interim Government
Ans-2 September 1946 AD

45. Mountbatten Plan
Ans-3 June 1947 AD

46.   Got independence
Ans-15 August 1947 AD

No comments

Powered by Blogger.
close